top of page
חיפוש

פסיקה חדשה וחשובה - המחאת זכויות נושים בהליכי חדלות פירעון

  • guy4204
  • 1 במאי 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 20 ביוני 2022

בית המשפט העליון קבע לאחרונה כי נושים יכולים להמחות (קרי, להעביר) את זכויות התביעה שלהם ל"נאמן תביעות"

שיתבע בשמם את הנזקים שגרמו נושאי משרה בחברה. המדובר בפסיקה שהייתה שנויה במחלוקת בשנים האחרונות בבתי המשפט המחוזיים.


כאשר חברת נכנסת להליך של חדלות פירעון, ישנן מספר דרכים שניתן להסדיר את חובותיה. כך למשל, חברה יכולה להציע הצעת הסדר לנושים שככל ותעבור ברוב קולות ותאושר, תוכל להבריא ולצאת לדרך חדשה.


כידוע, חברה הינה ישות משפטית נפרדת מבעלי מניותיה. ובענייננו, כאשר חברה נכנסת להליך של חדלות פירעון, ניתן לומר שבעלי מניותיה ונושאי המשרה מוגנים מפני תביעות אזרחיות (בהנחה שאין להם ערבויות אישיות).


יחד עם זאת, החקיקה בישראל מאפשרת בנסיבות מסויימות לתבוע את בעלי המניות של החברה ונושאי המשרה שלה, בנסיבות מסויימות המפורטות בחוק ובפסיקה.


ככלל, הנאמן שמתמנה לנהל את הליכי ההסדר או את הליך הפירוק, חוקר את ההיסטוריה של החברה חדלת הפירעון במובן זה של - מה הוביל את החברה להיכנס להליך חדלות פרעון. ככל שיגלה הנאמן שבעלי המניות פעלו במרמה או בנטילת סיכונים בלתי סבירים, תקום לו עילת תביעה במסגרתה יוכל לבקש מבית המשפט לחייב את נושאי המשרה של החברה בנזקים שנגרמו לחברה. סוגיה זו נדונה רבות בבתי המשפט השונים, לרבות בבית המשפט העליון ממש לאחרונה (ראו פסק דין של חברת בטר פלייס).


קצרה היריעה מלפרט נושא רחב ומורכב זה, אולם סקירתי הקצרה שבוצעה לעיל, לא ממש חידשה, שכן נושא זה נדון רבות כאמור.


אם כן, מה החידוש בפסק דינו של בית המשפט העליון שניתן ממש לפני מספר ימים וליתר דיוק ביום 26.4.22 (פס"ד ברוקלנד)?


אם עד היום היה זה ברור שנאמן יכול לתבוע את נושאי המשרה של החברה בשם החברה בשל נזקים שגרמו לחברה, הרי שבפסק דין ברוקלנד נקבע שבמקרים מסויימים יכול להתמנות "נאמן תביעות" שירכז את עילות התביעה של הנושים כנגד נושאי המשרה של החברה שבשל פעולותיהם גרמו לקריסת החברה ובהלימה לכך נגרמו להם נזקים. בכך, ישנו חידוש אדיר בכל הקשור בפירעון חוב לנושים.


המשמעות היא למשל, שבמקום שכל נושה של חברה יתבע בעל מניות שגרם לו נזק או שיאבד את כספו בשל כך שלא יכול להיפרע יותר ממה שהנאמן מצליח לגבות בשם החברה, יכולים כלל הנושים לגבש "נאמן תביעות" ולתבוע נושאי משרה של החברה על נזקים שנגרמו להם.


המדובר במקור נוסף שיכולים הנושים להסתמך עליו ולנסות לגבות את חובם. פסק דין זה הינו משמעותי מאוד ומהווה אבן דרך נוספת וחדשנית בתחום חדלות הפירעון ולטעמי מבורך מאוד.


משרדנו עוסק בהליכי חדלות פירעון מורכבים.


גיא העליון, עו"ד.



 
 
 

Comentarios


GA-full-logo-W.png
  • Facebook
  • LinkedIn

© כל הזכויות שמורות לגיא העליון 2022  |  אין באמור באתר כדי להוות המלצה ו/או ייעוץ משפטי כלשהו

bottom of page