כיצד לקרוא נסח טאבו
- גיא העליון
- 10 בינו׳ 2022
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 28 בפבר׳ 2024
מהו נסח טאבו? כיצד נבין אותו? ומדוע הוא אחד הניירות החשובים ביותר טרם רכישת או מכירת הבית שלנו?
טאבו הוא מה שאנו מכירים כלשכת רישום מקרקעין. מקור השם הוא מהשלטון העותמאני (או ליתר דיוק טאפו) והכינוי מקובל עד היום.
לשכת רישום המקרקעין שייכת למשרד המשפטים והיא הגוף המוסמך על מרשם המקרקעין בישראל הפועל באמצעות 9 לשכות המתעדות ורושמות את הזכויות והחובות על המקרקעין כגון: בעלות, חכירה, ירושה, משכנתא הפקעות, עיקולים ועוד.
נסח הטאבו הוא מסמך המפרט את פרטי המקרקעין ובין היתר– באיזה סוג של מקרקעין מדובר, מה גודלו, למי שייך, מי התחייב לרכוש אותו ומתי נרכש
המקרקעין בישראל מחולקים לפי גוש וחלקה וכשמדובר במקרקעין שיתופי גם תת חלקה.
אדגים לכם את החלוקה בעזרת דוגמה בדירת מגורים:
בבית משותף (דוגמה: בניין מגורים) לאחר שעבר רישום מוסדר, מספר בניינים יהיו רשומים על אותו גוש, בניין בודד יהיה אותה חלקה ויחידות הדיור יהיו מחולקות לפי תתי חלקות. בנסח ניתן לראות מי הבעלים של הדירה (תת החלקה) ובכמה שטח מהדירה הוא מחזיק (100% או 50% מהדירה), כיצד עברה אליו הבעלות (האם בירושה, האם בעסקת מכר, חכירה וכו'), היכן נמצא פיזית נסח הטאבו (קיימות בארץ 9 לשכות טאבו ו-3 שלוחות) מהו הרכוש המשותף המוצמד לדירה – האם גג, האם חניה. בנוסף, ניתן לראות האם הדירה מעוקלת, האם משועבדת ועוד הערות דומות.
נסח הטאבו הוא האישור הרשמי של מדינת ישראל בכל הנוגע לזכויות על הדירה או כל מקרקעין אחר ועל כן, אנו מבינים שנסח הטאבו הינו אחד המסמכים החשובים ביותר בבואכם לרכוש או למכור דירה.
סוגיה מוכרת אשר נמצאת כמעט בכל עסקת נדל"ן הינה רישום "הערת אזהרה" בנסח הטאבו. הערה זו נועדה למנוע עסקאות כפולות על הדירה ומשמעותה כשמה היא: "הערת אזהרה" מטרתה להזהיר צד ג', שמעוניין לרכוש את הדירה שמא כבר התחילה להתגבש עסקה עם צד אחר וייתכן אף שכבר התגבשה. בסופו של יום העסקה שתתבצע, תתבצע בכפוף ובהתאם לאותה הערת אזהרה. כאן חשוב לומר, כי הערת אזהרה אינה מקנה זכות קניינית מלאה על המקרקעין והיא אינה מונעת ביצוע עסקה באותו נכס, אבל ההערה הראשונה תגבר על העסקה העתידית שתבוא אחריה.
נגישות
נסח הטאבו נגיש לכל אדם. ניתן להוריד באופן מקוון נסחי טאבו לאחר תשלום אגרה על סך כ- 11 ₪ (סכום המשתנה מדי שנה) באתר של משרד המשפטים או ללחוץ על כפתור נסח הטאבו שבעמוד הנכס ב fisbo-. אולם, ראוי לציין כי לנסח שכזה אין תוקף משפטי מכיוון שאינו נשלח אליכם חתום בדואר (חשוב במיוחד כאשר מבקשים משכנתא על הנכס).
טיפים קטנים לפתרון בעיות גדולות
תבקשו תעודת זהות מבעל הנכס - לא פעם נמצא טעויות בנסח הטאבו ולכן פעולה פשוטה היא לבקש ת.ז. ממוכר הנכס ולוודא בהסתכלות מקבילה עם נסח הטאבו שהוא אכן הבעלים האמיתי של הדירה.
גוש/חלקה/תת חלקה – מדובר בשיטה שבה רושמים במדינת ישראל נכסים. תחת כל נכס קיים גוש, חלקה ואילו הבניין נרשם תחת פנקס הבתים המשותפים תתווסף גם תת החלקה שהיא הדירה כאמור (לפי גודל השטח, בהתאמה).
חשוב מאוד לוודא שהנתונים הנמצאים בידכם תואמים באופן מדויק לנתונים הרשומים בנסח הטאבו.
ב fisbo תוכלו בכל עמוד נכס למצוא את הגוש והחלקה של הדירה שהתעניינתם לגביה.
באמצעות ת.ז, גוש, חלקה ותת חלקה תוכלו להסתכל על נסח הטאבו ולדעת שאתם בוחנים את המצב המשפטי של הבית אותו אתם מעוניינים לרכוש.
ככל שאין בידכם את תת החלקה, תוכלו לחפש את הגוש והחלקה ולסרוק בעיניכם בנסח הטאבו אחר ת.ז של בעל הנכס ולראות את הזכויות הקנייניות שלו.
המלצתי היא להפיק נסח טאבו 3 פעמים:
1) מיד עם תחילת המו"מ על הדירה, על מנת לוודא שאכן מי שאתם עומדים מולו הוא הבעלים האמיתי של הנכס ולוודא על היעדרן של הערות אזהרה.
2) במעמד חתימת הסכם המכר, על מנת לוודא שבזמן שחלף מתחילת המו"מ ועד למעמד החתימה לא השתנו זכויות (כמו עיקול לדוגמה).
3) לאחר יצוע העסקה על מנת לוודא שהזכויות בנכס הועברו על שם הרוכש.
להלן דוגמה לנסח טאבו עם דגשים על מנת להקל עליכם בבחינתו.
בהצלחה!
גיא העליון, עו"ד.
Comments